Concept

Momenteel zijn er in Nederland zo'n 270.000 mensen met dementie. In de aankomende 10 jaar zal dat aantal, als gevolg van de vergrijzing, bijna verdubbelen. Zo krijgt 1 op de 5 mannen, en zelfs 1 op de 3 vrouwen een vorm van dementie. Helaas is er nog steeds geen medicijn voor de ziekte, en zijn we beperkt tot het onder de aandacht brengen van het probleem. We moeten als maatschappij een manier vinden om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Dit was voor ons de aanleiding tot het ontwikkelen van TUUT. TUUT is een persoonlijk verhaal van scenariste & creatief producente Geerte van der Horst. De film gaat over haar ervaringen met de Alzheimer van haar oma. 

"Er worden veel films gemaakt over Alzheimer, maar van alles wat ik heb gezien sluit het niet aan bij mij gevoelens en ervaringen. Ik houd mijn focus op wat oma nog wél kan. Zij is gelukkig en kan nog veel lachen. Elke situatie en elke familie heeft andere ervaringen, des te belangrijker is het om verhalen te delen. Met TUUT wil ik een andere kant van de ziekte laten zien, door het zware thema op een luchtige manier te vertellen. Alzheimer heb je nooit alleen." - Geerte

Realisatie

Om een film te maken zijn meerdere factoren nodig. De belangrijkste in het kort: geld, cast & crew. De crew van TUUT bestaat uit een combinatie van studenten en (jong)professionals. Een enthousiaste groep makers die gedreven aan het project werken! De financiën zijn zo goed als rond. Van december tot en met januari liep een crowdfundings campagne om geld op te halen bij ons publiek. Met de eindstand op 107% hebben we ons streefbedrag ruim gehaald! Dit geeft een goed gevoel van vertrouwen en maakt dat we TUUT kunnen financieren. 

Locatie

In de laatste twee weken van maart zijn onze draaidagen op een prachtig erf in Twente! Erve Deperman in Reutum opent voor ons de deuren om TUUT te kunnen filmen. De locatie heeft de perfecte combinatie van zowel een modern als huiselijk gevoel. Daarnaast kunnen we er met de hele cast & crew overnachten, wat natuurlijk super is!